header foto header foto header foto header foto header foto
 
Arbitrage

Nieuwe teamfuncties: Hulpouders voor scheidsrechters

Nieuws afbeelding 27-10-2021
Er zijn al 9 teams voorzien van een hulouder. Zij zijn al aan de slag om mee te helpen in de opleiding van de scheidsrechters. Dat vinden we super fijn. We merken elke week verbetering op het veld en scheidsrechters, coaches en spelers vinden het heel fijn werken. Hieronder staat een overzicht van de teamverdeling. De wekelijkse invulling kan met ouders onderling afgestemd worden. Wil jij ook helpen? Meld je dan aan bij de teammanager.

Team/ manager Hulpouder
J3F1 m: Lydia vd Aa Marcel Mulder
J6E1 m: Patricia de Waard Lotje Berings
M6E1 m: Marloes van Stegeren nog niet vervuld
M6E3 m: Jessica nog niet vervuld
M8E1 m: Twan Margot Vervloed-van Dijk
MA2 m: Miranda Verhagen nog niet vervuld
MA3 m: Marion Bach nog niet vervuld
MB2 m: Claire vd Velde Freek de Haas
MC1 m: Saskia vd Eshof Margret Bongers 
MC2 m: Cathry Zoontjens nog niet vervuld
MD3 m: Ronald Walter * Cynthia Klerkx (nr 1)
* Janny renders
* rogier renders
* Elke van Liempd
JA1 m: Tanja Gevers nog niet vervuld
JB1 m: Maartje Ploegmakers nog niet vervuld
JC1 m: Margret Bongers nog niet vervuld
JD1 m: Ernst Enter Lotje Berings
M3F1 m: Bart Gordijn Jacques Naus
M3F2 m: Bram Brouwers nog niet vervuld
M3F3 m: Elke Vermeulen Nancy van Dijke
Elke Vermeulen
M6E2 m: Loes v Berkel nog niet vervuld
M8E2 m: Joost de Baaij nog niet vervuld
MA1 m: Frank vd Velde nog niet vervuld
MB1 m: Wendy Latijnhouwers  nog niet vervuld
MC3 m: Elske Engel Anita van Zoggel
MC4 m: Patricia de Waard Katja Langenhuijzen
MD1 m: Lotte Huijben Jan Muller
MD2 m: Pim Hagen Pim Hagen

Coordinatie door: Robert, Margot en Jodi ([email protected])
- - - - - - - - - 
(Eerdere berichtgeving)
Vanaf seizoen 21-22 worden er binnen alle teams hulpouders aangesteld voor de scheidsrechters. Deze functie is voor een toeschouwer; een ouder van de spelers. Een belangrijke rol bij thuiswedstrijden. De hulpouder scheidsrechters is de schakel tussen scheidsrechter en alle betrokkenen bij het spel; de toeschouwers, coach en spelers. 

De rol van de hulpouder staat apart uitgelegd. Het is een functie die niet veel tijd kost, je kunt namelijk gewoon kijken naar de wedstrijd (van je eigen kind), maar wel heel veel verschil kan maken tijdens de wedstrijd en voor de toekomst van de scheidsrechter. Fluiten is voor velen spannend en jij kunt zorgen dat de scheidsrechter plezier heeft in het fluiten en dit goed leert. Probeer één of twee ouders voor deze rol vast aan te stellen. Als je het iets vaker doet is dit een leuke functie en merk je waarom het en "geen tijd kost” en wel een groot verschil maakt.

Voor hulpouders is er een aparte handreiking vanuit de arbitragecommissie met meer uitleg over de uitvoering van deze functie. Klik hier voor uitleg hulpouder scheidsrechter.

Hulpouders voor D-C-B-A-wedstrijden (Jeugd)
Scheidsrechters welke voor deze wedstrijden worden ingepland hebben hun diploma (of gaan het diploma op korte termijn halen). Het is fijn als er door de hulpouder meer kennis is van de regels (maar niet noodzakelijk). De arbitragecommissie kan hier bij helpen. Ook zal Robert van de Net als coördinator regelmatig op de club zijn. Als scheidsrechtercoach heeft hij veel ervaring over het opleidingstraject van (ook ervaren) scheidsrechters.

Hulpouders voor E-F-wedstrijden (jongste jeugd)
De scheidsrechters hebben meestal nog geen diploma en zijn aan het oefenen om (goed) te leren fluiten. Als hulpouder kun je vooral ondersteunen door vertrouwen te geven en aanwijzingen zoals hard fluiten en hoe te gedragen om het spel te kunnen leiden. Kennis van spelregels is nog niet echt relevant.

Managers van de teams zullen een ouder gaan aanstellen om als hulpouder scheidsrechter op te treden. De arbitragecommissie zal samen met de hulpouder aan de slag gaan om de scheidsrechters te helpen met het fluiten. 

De volgende situaties kunnen zich bijvoorbeeld voordoen waarbij de hulpouder kan helpen:

 1. Een scheidsrechter geeft aan het nog lastig of spannend te vinden. De hulpouder kan dan de scheidsrechter op zijn gemak stellen waardoor hij/zij zelfverzekerd raakt. 
 1. Tijdens de wedstrijd is er een ouder of coach die niet netjes reageert naar de scheidsrechter(s). De hulpouder kan optreden, waardoor de scheidsrechter zich kan concentreren op het spel en spelers (en daardoor zelfverzekerd blijft).
 1. Na de wedstrijd beoordeeld de hulpouder het niveau van de scheidsrechter en geeft dit door aan de arbitragecommissie (via de wedstrijdtafel). Door het niveau bij te houden kunnen we scheidsrechters beter op sterkte indelen en weten we ook welke begeleiding nog wenselijk kan zijn.
 1. Tijdens rustmomenten kunnen de hulpouder en scheidsrechters bij elkaar komen om het fluiten te evalueren. Met tips en tops leert een scheidsrechter beter fluiten.

 

Wil jij ook hulpouder worden? Informeer dan bij je teammanager naar de mogelijkheden.

Samen maken we de wedstrijden leuker. En samen zorgen we voor goede scheidsrechters.

Jodi Aben-Foolen en Margot van Dijk-Vervloed

Wil je meer weten over de opleiding voor onze C-jeugd? Klik dan hier.

Aanvulling eerdere berichtgeving

Afgelopen dagen ontvingen we een paar vragen daarom sturen we deze email even ter aanvulling.

 

 • De hulpouder is aanwezig bij je eigen team en begeleid de scheidsrechters die ingedeeld staan om te fluiten. Dat zijn dus scheidsrechters uit andere teams.
 • Hulpouders voor D-C-B-A-teams
  De invulling van de hulpouders voor de D-C-B-A-teams wordt dit najaar in overleg met de betrokkenen verder vormgeven door de arbitragecommissie. Vaak zijn deze scheidsrechters namelijk al meer ervaren en daarom vraagt dit een andere begeleiding dan bij de jongste jeugd.
 • Hulpouders van elftallen kunnen een scheidsrechtersopleiding volgen. Deze opleiding wordt door de club gratis aangeboden. Wij zullen de hulpouders daar direct verder over informeren. Bij de jongste jeugd zijn de regels nog niet belangrijk, vandaar dat we dit alleen bij elftallen doen.
 • De club gaat het systeem voor de niveaus van de scheidsrechters gebruiken, van 5 (beginner) naar niveau 1 (bond). Daarvoor is het belangrijk dat we dit najaar alle scheidsrechters beoordelen. Dat is alleen voor het LISA-systeem, zodat de scheidsrechters beter op niveau ingepland kunnen worden. Het is dus niet de bedoeling dat dit extra druk geeft op de scheidsrechters en daarom hoeft dit niet met scheidsrechters gecommuniceerd te worden (maar het mag uiteraard wel). We willen alle scheidsrechters minimaal in niveau 3 kunnen indelen. Meer info over de niveaus staat in de functie omschrijving hulpouders.
 • Willen jullie de naam, email en telefoonnummer van de hulpouder(s) aan ons doorgeven? Dan gaat verder contact direct met de hulpouder. Je ontvangt dan nog wel de berichtgeving maar alleen ter informatie (cc).
 • Tekst voor de teamapps
  Heb je de vraag nog niet uitgezet? we doen graag een voorzet voor de team-app zodat jullie dit ook makkelijk kunnen doorzetten.Je kunt natuurlijk zelf een bericht schrijven.

  Beste ouders, De club heeft gevraagd of we binnen het team een hulpouder voor de scheidsrechters kunnen aanstellen. Wat dat inhoud lees je hier op de site. Hulpouder ben je vanaf de zijlijn bij onze eigen thuiswedstrijden, dus je kunt gewoon naar de wedstrijd kijken. Graag even een PB aan mij. Dan ga ik dit aan de arbitragecommissie doorgeven.https://www.mhcsint-oedenrode.nl/site/default.asp?Option=51&Nieuws=578


Bijlage

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws


Hoofdsponsor

Contact

Adres
Bremhorst 2,
Sportpark Kienehoef
5491 LR Sint-Oedenrode
[email protected]

Postadres
Postbus 104,
5490 AC Sint-Oedenrode