Keepers

Leuk! Je bent betrokken bij een hockeyteam binnen MHC en daardoor ook bij de keepers. Binnen de club hebben we de luxe dat we een hele goede keepersopleiding hebben, met ervaren en enthousiaste keep-trainers. We vragen om onderstaande info goed te bestuderen en er in je team mee aan de slag te gaan, want we weten dat we samen het verschil kunnen maken om betere keepers te krijgen. En met betere keepers krijgen we meer spelplezier, minder tegendoelpunten, mooie reddingen en overwinningen.


Teamafspraken

We zien dat wat kleine aandachtspunten bij een wedstrijd een groot verschil maken om het keepen leuk te maken. Het is zó belangrijk om de keeper betrekken in het team. Sta daarbij stil en maak meteen drie goede keepersafspraken:

  1. Spelers kunnen de keeper meehelpen met aankleden, zodat je samen naar het veld kan gaan.
  2. Betrek de keeper als we een doelpunt (voor) maken. De achterhoede viert een doelpunt met de keeper; High five! En de spits juicht ook naar de keeper. Bespreking in de korte rust? Neem drinken mee en kom in de goal bij elkaar zodat de keeper kan blijven staan.
  3. Maak de afspraak: We verlaten pas het veld als de keeper klaar is met uitkleden en alle keeperspullen in de tas zitten (spelers zullen meehelpen).


Clubbeleid rondom het keepen is als volgt:

  1. Is er geen 'vaste keeper' dan rouleert de keeper wekelijks, de 'week-keeper' (er zijn geen uitzonderingen):
    a.     Bij O9-O10-O12-teams rouleren alle spelers evenredig. Er wordt geen rekening gehouden met een voorkeur.
    b.     Bij O14-O16-O18-teams kan een teammanager spelers met keep-interesse vaker als keeper indelen. Doe dit alleen als er genoeg interesse is bij meerdere keepers. Bijvoorbeeld om de week een ‘vaste’ keeper en de andere weken roulerend.
  2. Stop de tas in de locker van je team (tip: noteer de code in de beschrijving van je team-whatsappgroep). Keepers mogen de keeperstas ook mee naar huis nemen. Hoe leuk is het, als je thuis eens lekker door die uitrusting kunt snuffelen en de helm op kunt zetten.
  3. Ben je een week-keeper en heb je een andere maat leggers of helm, dan kunnen keep-trainers je helpen. Vóór elke keep-training is er tijd om keepersmateriaal te wisselen.
  4. De week-keeper traint minimaal 1x in de week voorafgaand aan de wedstrijd als keeper.
    a.     O9-O10-teams gaan de keeper naar de KeepClub, O12-teams naar de Keep-training. Elke speler dient hier naar toe te gaan, er zijn geen uitzonderingen.
    b.     In de O14-O16-O18-teams, keept de keeper bij de eigen veldtraining, er zijn geen uitzonderingen.
  5. Het aankleden en inspelen van de keeper:
    a.     Bij O9-O10-O12-teams, vragen wij de ouders van de keeper om de keeper in te spelen voor de wedstrijd, want samen spelen is leuk. Als het lukt, is het ook fijn om aanwezig te zijn bij de keeperstraining; je leert over het aankleden en inspelen van de keeper. Tip: de keep-ouder kan op zaterdag ook worden ingedeeld als speelbegeleider voor meer betrokkenheid tijdens de wedstrijd en met het hele team.
    b.     In de O14-O16-O18-teams wordt de week-keeper ingespeeld door de voorafgaande keeper. De coach kan hierbij extra ondersteunen.
  6. De teammanager maakt voor seizoen aanvang een totaaloverzicht voor het hele seizoen met alle data waarop de spelers week-keeper zijn. Informeer ouders en kinderen over de hele indeling aan het begin van het seizoen, zodat iedereen weet wie wanneer aan de beurt is. Zet het keepen ook als taak in LISA.
  7. Overleg met de teammanager en trainer wanneer de keeper keept tijden de teamtraining(en). De trainer kan dan oefeningen voorbereiden met afronden op doel. Wij adviseren om zoveel mogelijk met keeper te trainen, want een keeper in de goal maakt het hockeyspel leuker.
  8. Zodra spelers razend enthousiast zijn: Ik wil keepen…! Meldt dit dan bij de teammanager en coach, zodat het meegenomen wordt in de teamevaluatie met de technische commissie (TC).


Keepersopleiding

Onze club heeft een speciaal programma voor keepers, van beginnende keeper, tot ervaren en vaste keeper. Dat begint bij de jongste jeugd waarbij iedereen kennismaakt met keepen en vanaf de elftallen kan je vaste keeper worden. Er wordt elke week keeperstraining gegeven aan wisselende weekkeepers. Ervaren keepers van onze club hebben hiervoor een trainingsprogramma ontwikkeld. Je traint met alle keepers bij elkaar in een groep. Zo kun je echt werken aan het verbeteren van jouw skills. De trainingen zijn op een vaste dag, en lopen gelijk met de andere trainingsweken.


Keep-Club (voor Jongste Jeugd)

Deze keepclub is er speciaal voor de Jongste Jeugd Keepers. Onder begeleiding van onze Junior Trainers, met alle 6- en 8-tal keepers een uurtje werken aan je keeperskills. Hoe stoer is dat. Alle spelers keepen bij de Jongste Jeugd. Jongste Jeugd spelers hebben geen vaste positie in het veld, dus ook keeper wordt gerouleerd. Zoals je iedere week met je team traint voor de wedstrijd, zo ga je naar de keeperstraining als je de keepersbeurt hebt.


Hoe ziet de KeepClub eruit?

  • 17.15 uur Omkleden
    Begin met omkleden. Het is belangrijk om op tijd aanwezig te zijn. De tas moet uit de locker gehaald en de uitrusting moet worden aangetrokken. Als keeper heb je nu eenmaal meer werk. Ben dus op tijd.
  • 17.30 uur aanvang
    Warming-up in je uitrusting waarbij je zult merken dat je best wel kunt bewegen!
  • 17.40 uur keeperstraining
    Je maakt kennis met de basishouding en de blokstop. Je leert technieken om de bal weg te werken. Hoe stoer is dat.
  • 18.20 uur afsluiten
    De uitrusting wordt uitgetrokken en weer opgeborgen in de tas, die in de locker wordt geplaatst.
  • 18.30 uur einde


Keep-Training (vanaf 12 jaar)

De KeepTraining is erop gericht om onze O12 t/m O18 keepers te begeleiden in hun keepers carrière en zo enthousiaste en gemotiveerde keepers te hebben voor onze teams. Heb je geen vaste keeper, dan wordt alleen (nog) bij de O12 voor roulerende keepers keep-training aangeboden. Bij O14-O16-O18 krijgen alleen vaste keepers keep-training. Maandag 19 uur - 20 uur, graag 10-15 minuten vooraf aanwezig voor het omkleden.


Materiaal

De Materiaal Commissie is verantwoordelijk voor de uitgifte, het beheer en onderhoud van al het materiaal voor alle keepers van de hockeyclub, met als uitgangspunt: alle keepers spelen met de juiste, passende en veilige spullen. Dit doen zij in samenwerking met de Werkgroep Keeperstraining. In de dagelijkse praktijk betekent dit, dat de keeperstrainers en hun coördinator het eerste aanspreekpunt zijn voor keepers, coaches en teammanagers aangaande het keepersmateriaal. Zij zijn diegene die in nauw contact staan met onze helden en heldinnen uit het doel. Zie ook Bijlage D: over keepersmaterialen en [email protected] 


Wat trek ik aan als keeper?

Je gebruikt je hockeystick en trekt je hockeyschoenen aan. Verder sportieve kleding (geen hoodie met capuchon). Een keeper gebruikt geen bitje en geen scheenbeschermers. Keepersmaterialen worden door de club aan elk team beschikbaar gesteld.

Lockers

Ieder Jeugd- en Seniorenteam heeft recht op één Keepers-Locker. Deze lockers worden beheerd door de coördinator keeperstraining. Let erop dat je geen natte spullen in de lockers stopt en de locker afsluit. Zie ook: Reglement Lockers.


Documenten


Over de keepers-werkgroep

Keepen vergt andere skills dan als speler. Daarom is de keeperswerkgroep begin 2019 gestart met aparte trainingen. Pilot-trainingen seizoen 2018-2019 leidde tot een vaste startersgroep voor seizoen 2019-2020. Van daaruit is besloten onze werkgroep keeperstraining op een duurzame manier binnen de vereniging neer te zetten, middels een beleidsplan, dat in zijn geheel van kracht is vanaf seizoen 2020-2021. Het beleidsplan is terug te vinden op deze pagina.


Nieuwsgierig? Kom gerust kijken.


Goalie groet Werkgroep Keeperstraining MHC

[email protected]

Share by: