Wedstrijden (spelregels - scheidsrechters - wedstrijdformulier)

Spelregels (update 30-8-2023)


Elftal KNHB spelregels / Samenvatting spelregels

O10 achttal (8E) > Klik voor KNHB speelregels (geen scheidsrechter: één uit- en één thuis-speelbegeleider)

O9 zestal (6E) > Klik voor KNHB speelregels (geen scheidsrechter: één thuis speelbegeleider)

O8 drietal (3F) > Klik voor KNHB speelregels (geen scheidsrechter: twee thuis-speelbegeleiders)


Digitaal wedstrijdformulier (DWF)


Klik hier voor het digitaal wedstrijdformulier.


DWF Elftallen

  • Zowel scheidsrechters, als coaches (of aanvoerder) ontvangen een unieke code per email.
  • De coaches vullen de spelerslijst. Dit is verplicht vóór aanvang van de wedstrijd. Na de aanvangstijd kan de spelerslijst niet meer ingevuld worden. 
  • De scheidsrechter controleer het formulier voor aanvang van de wedstrijd; staat alles ingevuld, ook de spelers?
  • Beide scheidsrechters vullen de uitslag in en vermelden bijzonderheden op het formulier.
  • Zodra beide coaches de uitslag goedkeuren wordt deze openbaar bij de KNHB standenlijst.


DWF Jongste Jeugd

Alleen coaches vullen het formulier in (alleen de eindstand). De bond houdt de standen bij voor een goede indeling op niveau en herindeling bij de herfst en winterstop. De standen worden niet in het openbaar bijgehouden, omdat "kampioenschappen" niet bestaan bij de jongste jeugd.


Opgelet: Als het wedstrijdformulier niet volledig is ontvangt de club een boete van de KNHB, dus fijn als we dit kunnen voorkomen.

Ingedeeld als scheidsrechter, wat moet je weten?

  • Je ontvangt een e-mail als je ingedeeld bent als scheidsrechter.
  • Zorg dat je 15 minuten voor aanvang aanwezig bent.
  • Meld je bij de bar (= wedstrijdtafel) en daarna op het veld bij de thuiscoach.
  • Trek een oranje jas aan en hang deze ook netjes terug.
  • Neem een eigen fluitje mee. Wanneer je er geen hebt, dan kun je dat vragen aan de bar.
  • Controleer op het DWF of de beide teams ingevuld staan met spelers.
  • Direct na de wedstrijd vullen beide scheidsrechters de eindstand in (alleen elftallen).
  • Fluit 5 minuten voor aanvang voor de toss. Op de aanvangstijd begint de wedstrijd.
  • Zorg dat de veldplanning aangehouden wordt, zodat de wedstrijd niet uitloopt. Pauzes zijn 2x 2 minuten en 1x 5 minuten.
  • Fluittips: Fluit hard. Wijs altijd en fluit als team met de andere scheidsrechter.
  • Gebruik op veld 1 het scorebord. De afstandsbediening heeft de thuiscoach of kan gevraagd worden aan de bar.
  • Achter de bar liggen ook groene, gele, rode kaarten om te gebruiken.
  • Fluit iemand anders? Geef per mail door wie de vervanger is, zodat het digitaal wedstrijdformulier (DWF) verwerkt kan worden.


Ingedeeld, maar kun je niet?

De fluitbeurten zijn vanaf de C-jeugd verplicht als lid en hoort bij de vrijwilligersinzet. Totdat een vervanger bevestigd heeft blijft het fluiten -ten allen tijde- jouw verantwoordelijkheid. Begin op tijd met vervanging zoeken. Is er geen vervanging dan begrijpen we dat er een probleem is. Helaas is het dan zo dat je zelf dient te fluiten. Een "fluitbeurt teruggeven" gaat niet.


  • Overleg met teamgenoten of je fluitbeurt overgenomen kan worden (of ruil). Bel of vraag ze persoonlijk, als een app geen reactie oplevert. Fluiten is een teamverantwoordelijkheid. Het ruilen van een scheidsrechterbeurt is een goede optie om elkaar te helpen.
  • Overleg met de mede scheidsrechter, weet deze iemand anders?
  • Overleg met je ouders en andere ouders of zij een vervanger weten.
  • Krijg je geen vervanger geregeld? Dan kun je de arbitragecommissie een email sturen. Vermeld de reden en wie er gevraagd is voor vervanging. De arbitragecommissie zal deze email doorsturen naar het team dat je fluit, zodat het team alvast voorbereid is dat er wellicht geen scheidsrechter komt opdagen.


Scheidsrechterspoule (betaalde vervanging)
Kun je niet in je eigen netwerk een vervanger vinden, dan is er de optie om je fluitbeurt te verkopen. Om dit voor iedereen mogelijk te maken publiceren we op de website een lijst met scheidsrechters, fluitniveau en e-mail. Communicatie gaat direct tussen koper en verkoper, via WhatsApp of e-mail. Bij een verkoop stuur je een betalingsverzoek via app zoals Tikkie. Tarieven worden onderling overlegt (richtlijnen € 5,00 voor beginnende scheidsrechters tot € 10,00 voor ervaren scheidsrechters).



Aanmelden voor scheidsrechterspoule

Vind je het leuk om te fluiten in een andere wedstrijd? Meld je dan aan voor de MHC scheidsrechterpoule via [email protected]. Vermeld ook je fluitniveau (volgens eigen inschatting).


Niet opdagen, wat nu  

Staat een team zonder scheidsrechter dan is er een groot probleem. Zonder scheidsrechter kan een wedstrijd niet gespeeld worden. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle leden.

  1. Is er geen scheidsrechter meldt dit bij de wedstrijdtafel; 5 minuten vóór aanvang van de wedstrijd.
  2. Zoek samen naar een andere scheidsrechter; liefst iemand die op de club is zodat de wedstrijd op tijd begint.
  3. De ingedeelde scheidsrechter wordt gebeld, het telefoonnummer ligt achter de bar; informeer naar de reden en vraag of de scheidsrechter alsnog komt.
  4. Maak een melding op de dagplanning van de wedstrijdtafel. Dit wordt na het weekend door de arbitragecommissie verwerkt en er worden dan de juiste maatregelen/ sancties genomen.
  5. De arbitragecommissie zal na de speeldag contact opnemen met de scheidsrechter en teammanager van de scheidsrechter. Er volgt een sanctie.
  6. Sanctie bij niet opdagen: schorsing eigen wedstrijd, fluiten van een eigen wedstrijd (dus kun je deze wedstrijd niet zelf spelen) of één extra fluitbeurt. De arbitragecommissie bepaald (in overleg met de scheidsrechter en teammanager) welke sanctie volgt.


Fluitniveaus en indeling

De KNHB heeft vijf fluitniveau's. De hockeyclub gebruikt deze niveaus om scheidsrechters bij de juiste wedstrijden in te delen. Elk lid wordt zo'n 2-4x per seizoen ingedeeld als scheidsrechter. Fluiten is een verplichting (omdat we anders geen wedstrijden kunnen spelen). Ben je jeugd, dan word je ingedeeld bij een team waarbij de leeftijd minimaal twee jaar lager is. Senioren fluiten op het eigen niveau. Het wedstrijdsecretariaat deelt de scheidsrechters in via het LISA Systeem. Hierbij wordt rekening gehouden met het aantal fluitbeurten, het tijdstip (niet overlappend met je eigen wedstrijd) en meestal fluit je op het moment dat je zelf ook thuis speelt.


  • Niveau 5 Beginnende scheidsrechter zonder kaart
    > fluit Jongste Jeugd (JJ)
  • Niveau 4 Beginnende scheidsrechter met/zonder kaart
    > fluit Jongste Jeugd en D-jeugd
  • Niveau 3 Ervaren scheidsrechter met kaart
    > fluit 11-tallen
  • Niveau 2 Clubscheidsrechter+ (CS+)
    > fluit Heren 1, dames 1, A1
  • Niveau 1 Bondscheidsrechter
    > Fluit regionaal


Opleidingstraject

Het is het beleid van de hockeybond (KNHB) dat iedereen een scheidsrechtersdiploma behaald. Met goede scheidsrechters is een wedstrijd leuker. En als je zelf de regels goed kent kun je beter hockeyen. Daarom leidt MHC Sint-Oedenrode alle jeugdspelers op tot scheidsrechters.

  1. Elk seizoen is er aan het begin van het seizoen een spelregeluur per leeftijdsniveau, dus één voor O12 / O14 / O16 / O18. Onderwerpen: sportiviteit - spelregels - scheidsrechters - quiz. Allen niveaus een apart uur met leuke en interactieve voorlichting.
  2. In het seizoen dat je 14 jaar wordt, word je uitgenodigd om je spelregel- en clubscheidsrechtersdiploma te halen. De CS-cursus wordt online gevolgd en afgesloten met een presentatieavond ter voorbereiding op het examen waar de puntjes nog even op de i worden gezet. Daarna volgt een schriftelijk examen op de club. De tijdsinvestering is in de regel 2 uur online + 2 uur presentatie + 1 uur examen. Mocht je het examen niet halen dan is er binnen 90 dagen een herkansing. Het behalen van het scheidsrechtersdiploma is kosteloos. Heb je na de herkansing nog geen diploma gehaald dan wordt weer uitgenodigd bij het volgende traject. Vanaf het tweede traject worden de examenkosten in rekening gebracht (7,50 per examen).
  3. Eerstejaars O14-jeugd ontvangt van de club een fluitje. Dit stop je in de tas zodat je tijdens trainingen en wedstrijden een eigen fluit hebt.
  4. Vanaf de O16-jeugd is het spelregeldiploma verplicht.
  5. Alle spelers fluiten tijdens de eindpartij van eigen trainingen, minimaal één keer per seizoen. De trainer of coach beoordeelt de scheidsrechters op niveau, zodat het wedstrijdsecretariaat de scheidsrechters bij wedstrijden op eigen niveau kan indelen.
  6. Praktijkbegeleiding hulpouders scheidsrechters:
  • Elk junioren team zorgt zelf voor een hulpouder scheidsrechters, dit kan ook de assistent coach erbij nemen afhankelijk van het niveau van het team. Na het behalen van je diploma leer je in de praktijk het echte fluiten:
  • D-C-jeugd: Deze hulpouder helpt om de scheidsrechter met zelfvertrouwen te laten fluiten. Tijdens de pauzes kom je bij elkaar om terugkoppeling te geven naar de scheidsrechter over de houding; hard fluiten, duidelijk wijzen en meelopen met het spel.
  • A-B jeugd: Afhankelijk van de spelers in het veld en de interesse van de scheidsrechter om nog beter te leren fluiten gaat de hulpouder met de scheidsrechter in gesprek voor tijdens en na de wedstrijd; wat gaat er goed en wat kan er beter.
  • Scheidsrechter met niveau 2 en 1 (bond en CS+) kunnen geheel zelfstandig fluiten. Een hulpouder is dan niet meer nodig. Er zijn enkele opleiders in de club welke periodiek met deze scheidsrechters aan de slag gaan in coaching vorm, zodat er nog stappen gezet kunnen worden in moeilijke situaties en nieuwe spelregels. 
  • Bij praktijkbegeleiding kunnen vooral de volgende onderdelen beter geleerd worden:
  • Positionering (het meelopen met het spel)
  • Manier van fluiten (actieve beweging, gestrekte armen)
  • Durven te fluiten (er zijn)
  • Samenwerking tussen de scheidsrechters
  • Voordeelregeling (flow of the game).

7. Onze clubmissie is dat scheidrechters met vertrouwen en op een goed niveau de wedstrijden kan fluiten. Hiervoor is het nodig dat:

  • De scheidsrechter er plezier in heeft
  • De scheidsrechter met zelfvertrouwen fluit
  • De scheidsrechter de regels kent


Opleidingsdocumenten

  1. Hulpouder scheidsrechtersbegeleider - functie omschrijving
  2. Hulpouder scheidsrechtersbegeleider - aandachtspunten "Het begeleiden van beginnende scheidsrechters"
  3. Presentatie voorbereiding op examen, door Robert vd Net
  4. Signalen van de scheidsrechter
  5. Tips voor ervaren clubscheidsrechters


Examen clubscheidsrechter (CS)

Doe je examen dan wordt dit online afgenomen. Ter voorbereiding ontvang je een email van de KNHB voor het scheidsrechters examen. Hierin staat een link naar de online cursus ter voorbereiding op het examen. Wil je de regels echt goed leren kennen en toepassen? Begin dan op tijd met deze cursus en herhaal de stof regelmatig. Je zult hier veel plezier van hebben als scheidsrechter en ook in je eigen hockeyspel. Het examen wordt officieel door de KNHB afgenomen. Je examen leg je thuis af, online. Je ontvangt hiervoor een inlogcode kort voor het examen.


Clubscheidsrechter PLUS (CS+)

De KNHB heeft een CS+ opleiding voor clubscheidsrechters. Deze opleiding is opgesteld door de KNHB en wordt uitgevoerd door de hockeyclub. Heb je je scheidsrechtersdiploma behaald én en vind je fluiten leuk? Dan kun je CS+-scheidsrechter worden. Een CS+ coach van de club leert je dan nog beter fluiten. Heb je je CS+-diploma behaald, dan kun je ook clubwedstrijden op hoger niveau gaan fluiten. En ook kom je dan in aanmerking voor een opleiding als bondscheidsrechter.


Bondscheidsrechter (BS)

Bondscheidsrechters worden door de KNHB ingedeeld en fluiten wedstrijden op hoger niveau op andere clubs in de regio. Als je als club bondscheidsrechters via de KNHB laat fluiten, dan krijg je op de club ook meer en betere bondscheidsrechters voor de wedstrijden op hoger niveau (heren 1 en dames 1 en ook eerste teams die in een hoge klasse spelen). Bondscheidsrechters mogen ook door de club zelf ingedeeld worden op clubwedstrijden, dit gaat dan niet via de KNHB.


Praktijktips voor scheidsrechters

Bij de hockeyclub haalt iedereen een spelregeldiploma waarmee je ook scheidsrechter mag zijn. Vanaf 14 jaar word je uitgenodigd om je scheidsrechtersdiploma te halen. Hieronder vind je de aandachtspunten als je een wedstrijd gaat fluiten.

  1. Zorg dat je de juiste looplijn hebt. Standaard is dat aan de zijkant, dichtbij het spel "de hockeystick looplijn".
  2. Fluit luid en kort. Zo kom je zelfverzekerd over en iedereen hoort je.
  3. Geef duidelijke aanwijzingen met je armen, na élk fluitsignaal en met gestrekte armen (circa 10 sec).
  4. Geen telefoon tijdens het spel: Zet een timer aan en stop je telefoon dan weg. Als je de tijd bijhouden lastig vindt, mag je dit ook aan de coach vragen.
  5. Fluit samen met de andere scheidsrechter. Neem elkaars’ signalen over; samen wijzen, bij elke situatie. Neem elkaars aanwijzingen over en help elkaar door signalen te geven die je voor of tijdens de wedstrijd afspreekt.
  6. Op de LISA-App van de club vul je de uitslag in. Dit is belangrijk want alleen als de scheidsrechter de uitslag invult, wordt de wedstrijd verwerkt bij de KNHB (bovendien krijgt de club dan een boete als dit niet volledig is). Bij de 3-6-8 tallen hoef je de totaalstand niet in te vullen.
  7. De fluittool van hockey.nl is gemakkelijk om tijd bij te houden en de stand.
  8. Houdt de tijd bij, ook in de rust. Zorg ervoor dat de tijdsplanning in de gaten wordt gehouden. Je kunt ook de coach vragen je hiermee te houden. Bedenk ook dat er na jullie weer een nieuwe wedstrijd is welke op tijd wil beginnen. Arbitrage V12-9-2022 13:47 P24
  9. Blijf van begin tot het eind consequent en geconcentreerd. Jij bent de leider van de wedstrijd. Coaches geven aanwijzingen aan de spelers.
  10. Jij leidt het spel. Iedereen vindt het fijn om een goede scheidsrechter te zijn én om een goede scheidsrechter te hebben bij een wedstrijd; spelers, coaches en toeschouwers. Als anderen zich bemoeien met het fluiten, dan is het belangrijk om daar iets van zeggen. Dat kan direct tegen die persoon of via de coach.
  11. Een correctie uitvoeren? Fluit twee keer kort, je vraagt dan aandacht en kunt dan nog een keer duidelijk wijzen wat er aan de hand is.
  12. Heb plezier in wat je doet en straal dit ook uit. Jij bent een belangrijk onderdeel van de wedstrijd.
  13. Niemand fluit foutloos, ook hele goede scheidsrechters niet: Maak je een fout, geef het toe. Hiermee creëer je begrip.
  14. Accepteer de adrenaline van de spelers, coach en toeschouwers. Grijp in als er (herhaalde) voorvallen zijn zoals beledigingen waar anderen of jij last van hebt.
  15. Vraag om hulp. Want als jij plezier hebt, dan wordt het een leukere wedstrijd. Overleg situaties met elkaar. Je kunt terecht bij je trainer of coach, de wedstrijdtafel, je teamgenoten, je ouders of de opleidingscoördinators.
  16. Teams hebben een hulpouder aangesteld om jou als scheidsrechter te helpen. Voor de wedstrijd stelt de hulpouder zich aan je voor en tijdens de rustmomenten én voor en na de wedstrijd kun je bij elkaar komen om situaties te bespreken.


Arbitragecommissie

Binnen de hockeyclub kennen we een arbitragecommissie die zich bezighoudt met het opleiden en begeleiden van scheidsrechters. Hierbij is de basis dat scheidsrechters naar eigen vermogen ingedeeld worden en dat de arbitrage commissie helpt waar nodig. Heb je vragen of wil je hulp bij het fluiten? Mail naar [email protected].


Share by: