Vrijwilligersinzet


De club is er voor leden door leden. Dat wil zeggen dat alles door vrijwilligers gedaan wordt. Vanaf de C-jeugd krijgt elk lid vaste taken als scheidsrechter en voor bardienst. Daarnaast zijn er allerlei clubtaken waarvoor leden en ouders zich inzetten. Help je mee? Aanmelden kan bij de teammanager of [email protected].


  • Inzet ouders
    Om jeugd op een leuke manier te laten hockeyen zijn er ouders die teamfuncties en clubfuncties vervullen. Als we allemaal een paar keer per seizoen helpen is alles geregeld. 
  • Inzet C-B-A-jeugd
    Vanaf de C-jeugd, 12 jaar, wordt jeugd ook zelf betrokken als vrijwilliger. Allereerst door te beginnen als scheidsrechter en na het behalen van je scheidsrechtersdiploma als trainer of andere vrijwilliger.
  • Inzet seniorenleden 
    Alle seniorenleden vervullen vrijwilligerstaken in de club. Zij draaien een aantal bardiensten op zondag of fluiten wedstrijden op zondag of zaterdag. Daarnaast zijn er natuurlijk seniorenleden die clubfuncties uitoefenen.


AANMELDING

Meld je hier aan:


TEAMFUNCTIES


Meer dan 20 competitieweken zijn er voor alle teams. Onze club heeft zo'n 30 teams en die willen allemaal winnen. Daarvoor is goede begeleiding nodig. Elke week staan ze paraat, de coach, manager, trainer, assistent coach en scheidsrechters. Samen zorgen zij ervoor dat voor de wedstrijden goed verlopen en dat het team een leuk seizoen meemaakt met alles dat de club organiseert. De teamfuncties worden na bekend making van de teamindeling door de technische commissie (TC) geïnventariseerd en verdeeld.


Coach
Centraal aanspreekpunt en verantwoordelijk voor de teamprestatie op het veld.


Manager
Regelt alle organisatorische zaken. Is het aanspreekpunt voor activiteiten, en verdeeld de teamtaken, zoals het rijschema, bardienst en wedstrijdtafel.


Scheidsrechters en hulpouders
Wedstrijden worden gefloten door jeugdleden vanaf 12 jaar. De scheidsrechter stelt zich onpartijdig op en zorgt dat de wedstrijd correct gespeeld kan worden. Bij jeugdwedstrijden is er ook een hulpouder bij die scheidsrechters bij thuiswedstrijden helpt. Deze geeft vertrouwen, tips en is intermediair bij discussies met ouders en coaches. 


Trainers en hulpouders
De hulpouder kan jeugdtrainers helpen. Dat geeft vertrouwen en tips aan trainers en is er voor de kinderen als zij hulp nodig hebben, zodat de trainer zich optimaal kan richten op de training.


Rijdiensten en wedstrijdtafel

Verder krijgen ouders rijdiensten naar uitwedstrijden en bij thuiswedstrijden wordt elk team eens gevraagd voor bardienst/ wedstrijdtafel.


CLUBFUNCTIES


De team overstijgende functies zijn verdeeld over commissies, zoals: technische commissie, jeugd en jongste jeugd commissie, sponsor-, accommodatie-, evenementen, bar-, bestuur- en communicatiecommissie. Op de vrijwilligersposter in het clubhuis zie je wie wat doet. Vacatures staan vermeld op de website bij 'organisatie'.


CLUBTAKEN


Scheidsrechter, bardienst, periodieke schoonmaak, periodiek onderhoud accommodatie, EHBO, opruimen trainingsmaterialen, opruimen materialenhok, ouderhulp bij evenementen.

  • Periodiek onderhoud
    Periodiek vragen we vrijwilligers om te helpen bij het periodiek onderhoud van de accommodatie. Ook opa's, oma's, ouders of vrienden van MHC. We starten om 9 uur vrijdagochtend en werken tot ongeveer 12 uur. En natuurlijk nemen we even tijd voor koffie tussendoor. 3x keer per jaar (nov-mrt-jun) vragen wij extra inzet om het terrein bij te houden: gras te maaien en takken en blad te verwijderen. Vele handen maken licht werk.
  • Bardienst/ wedstrijdtafel
    Op alle tijden dat er wedstrijden zijn is er bardienst. Daarbij kan een team ook bij oefenwedstrijden initiatief nemen om de kantine te openen in afstemming met de bar coördinator. Op zaterdag is er een vaste bar coördinator samen met een ouder (8-10u / 10-12u /12-14u). Bij drukke momenten is een minimale bezetting van twee personen het streven. De drukke momenten zitten net voor en na elke wedstrijd. Uitteams worden dan aan de bar ontvangen en de scheidsrechters melden zich. Ook wordt er dan ineens veel drinken besteld. Verder is het fijn als we de kleedlokalen nakijken, prullenbakken verschonen, voorraad aanvullen, glazen ophalen en de toiletten netjes houden. Op zondag worden seniorenleden ingedeeld en bij dagen dat Heren 1 en Dames 1 thuis speelt en bij disco's is er ook een vaste bar coördinator. 
  • Scheidsrechter
    Alle wedstrijden worden gefloten door clubleden. Vanaf de C-jeugd worden leden ingedeeld voor deze taak. Jeugdleden krijgen hiervoor een opleiding van de arbitragecommissie.


TRAINERS


Jeugdleden vanaf 12 jaar kunnen trainer worden. Door training te geven krijg je verantwoordelijkheidsgevoel en je zet je in voor de club. Je geeft het goede voorbeeld: een trainer is 15 minuten vooraf aanwezig, trainingen voorbereiden en voor een groep zorgen. Ook leer je instructie te geven en voor een groep te praten. Daarnaast is het natuurlijk vooral leuk om anderen te leren hockeyen. Ook ouders kunnen trainer worden. We willen voor alle teams en op alle niveaus goede trainingen, zodat je plezier haalt uit wat je doet. Jeugdtrainers zijn minimaal twee jaar ouder dan de trainingsgroep.


Opleiding clubtrainer

Ieder seizoen worden voor alle teams trainers gezocht. Je mag training gaan geven als je in de C-jeugd zit. Je bent dan 12 jaar, zit op de middelbare school en begint ook met de arbitrage opleiding. Het liefst leiden we trainers op uit onze eigen club. Op deze manier creëren we betrokkenheid en kan kennis overgedragen worden met een duurzame band voor elkaar en voor de club. In september en in maart is er een voorlichting voor trainers. waarbij ter sprake komt hoe sta je voor een groep, leiding geven, de trainingsmaterialen, trainingsopbouw en trainingsstof.


Samenwerking 'HockeyWerkt'

Onze club heeft een samenwerkingsverband met HockeyWerkt, zodat er op de uren waarop geen clubtrainer beschikbaar is toch een goede trainer ingezet kan worden.


Trainingscoördinator

Tijdens de trainingen van de Jongste Jeugd loopt er altijd een begeleider op het veld, die aanwijzingen geeft aan de beginnende jeugdtrainers. De begeleider geeft zelf geen training, zodat deze zich kan focussen op de begeleiding van de trainers. 


Maatschappelijke stage (Mas)

Het is mogelijk om het trainerschap in een maatschappelijke stage uit te voeren. Dit heet een zogenaamde lintstage: een stage van meerdere, niet aaneen- gesloten dagdelen binnen een afgebakende periode. 


Vergoedingen

Bijna alle taken en functies binnen de club zijn vrijwilligerswerk waarvoor geen vergoeding gegeven wordt. Er zijn enkele uitzonderingen. Als je als jeugdlid training gaat geven, krijg je een vrijwilligersvergoeding. Je kunt hierover meer lezen op de pagina 'vergoedingen'.



Share by: