Nieuw: jaarlijks spelregeluur voor O14-O16-O18
- Categorie:
- Datum: 13-09-2023
Het is het beleid van de hockeybond (KNHB) dat iedereen een scheidsrechtersdiploma behaald. Met goede scheidsrechters is een wedstrijd leuker. En als je zelf de regels goed kent kun je beter hockeyen. Daarom leidt MHC Sint-Oedenrode alle jeugdspelers op tot scheidsrechters.
Examendatum spelregeldiploma: donderdag 12 oktober 2022 om 20.15u.
Kandidaten: Anna de Waard Douwe de Koning Elin de Baaij Feline van der Heijden Fiene van Gelderen Janne Vervoort Julie Stumpf Karlijn van Rooij Linn van Wijk Lonne Wagemakers Lotte van Hamond Maren van Beers Maud Paijmans Moon Bongers Neeltje Verhoeven Nienke Ponjée Saartje Renders Sarah Aben Suze van Liempd Teuntje Hagen Teuntje van Rooij Yara Verhagen.
Meer info: hebben een uitnodiging via KNHB en arbitrage ontvangen.
Spelregels en meer info over arbitrage? Kijk op onze website
- Elk seizoen is er ana de winterstop een spelregeluur per leeftijdsniveau, dus één voor O12 / O14 / O16 / O18. Onderwerpen: sportiviteit - spelregels - scheidsrechters - quiz (allen een apart uur en we maken een leuke interactieve voorlichting op het eigen niveau).
- In het seizoen dat je 14 jaar wordt (tweedejaars O14 bent), word je uitgenodigd om je spelregeldiploma te halen. De CS-cursus wordt online gevolgd en afgesloten met een presentatieavond ter voorbereiding op het examen waar de puntjes nog even op de i worden gezet. Daarna volgt een schriftelijk examen op de club. De tijdsinvestering is in de regel 2 uur online + 2 uur presentatie + 1 uur examen. Mocht je het examen niet halen dan is er binnen 90 dagen een herkansing. Het behalen van het scheidsrechtersdiploma is kosteloos. Heb je na de herkansing nog geen diploma gehaald dan wordt weer uitgenodigd bij het volgende traject. Vanaf het tweede traject worden de examenkosten in rekening gebracht (7,50 per examen).
- Eerstejaars O14-jeugd ontvangt van de club een fluitje. Dit stop je in de tas zodat je tijdens trainingen en wedstrijden een eigen fluit hebt.
- Vanaf de O16-jeugd is het spelregeldiploma verplicht.
- Alle spelers fluiten tijdens de eindpartij van eigen trainingen, minimaal één keer per seizoen. De trainer of coach beoordeelt de scheidsrechters op niveau, zodat het wedstrijdsecretariaat de scheidsrechters bij wedstrijden op eigen niveau kan indelen.
- Praktijkbegeleiding hulpouders scheidsrechters:
- Elk junioren team zorgt zelf voor een hulpouder scheidsrechters , dit kan ook de assistent coach erbij nemen afhankelijk van het niveau van het team. Na het behalen van je diploma leer je in de praktijk het echte fluiten:
- O12-O14-jeugd: Deze hulpouder helpt om de scheidsrechter met zelfvertrouwen te laten fluiten. Tijdens de pauzes kom je bij elkaar om terugkoppeling te geven naar de scheidsrechter over de houding; hard fluiten, duidelijk wijzen en meelopen met het spel.
- O16-O18-jeugd : Afhankelijk van de spelers in het veld en de interesse van de scheidsrechter om nog beter te leren fluiten gaat de hulpouder met de scheidsrechter in gesprek voor tijdens en na de wedstrijd; wat gaat er goed en wat kan er beter.
- Scheidsrechter met niveau 2 en 1 (bond en CS+) kunnen geheel zelfstandig fluiten. Een hulpouder is dan niet meer nodig. Er zijn enkele opleiders in de club welke periodiek met deze scheidsrechters aan de slag gaan in coaching vorm, zodat er nog stappen gezet kunnen worden in moeilijke situaties en nieuwe spelregels.
Let op er volgt een vernieuwde opleiding voor scheidsrechters omdat de jongste jeugd geen scheidsrechters meer hebben. Wij werken nog aan de inhoud. Je kunt de laatste updates volgen op deze pagina Spelregels en scheidsrechters.
---- eerder gepubliceerd, niet meer actueel ----
We gaan starten met de opleiding voor scheidsrechter.
Scheidsrechtersdiploma (13 jaar en ouder)
Reactie gevraagd:
Om er zeker van te zijn dat iedereen zich goed voorbereid vragen we je om te reageren door dit formulier in te vullen (gevraagd wordt naam, email en deelname datum). Klik voor het aanmeldformulier. Vanaf de C-jeugd zullen de doorgegeven mailadressen van de jeugdleden in LISA worden gezet, zodat zowel het jeugdlid als de ouder de mails van de club ontvangt .
Notificaties als je ingedeeld bent als scheidsrechter
Je ontvangt een e-mail als je ingedeeld bent als scheidsrechter. Fluit je een elftal dan ontvang je ook de code om de wedstrijd te accorderen. Dit is de vervanging van het wedstrijdformulier. Zowel de scheidsrechters, als coaches ontvangen een unieke code. De coaches vullen in welke spelers er opgesteld staan en jij als scheidsrechter bent verantwoordelijk voor de uitslag (en eventuele bijzonderheden te vermelden). Alleen als iedereen alle informatie van de wedstrijd goed invult is de uitslag geldig bij de KNHB en zichtbaar in de bij de standen in de HockeyApp.
* Voorbereiding theorie examen
Je ontvangt een directe mail van de KNHB voor het scheidsrechters examen. Hierin staat een link naar de online cursus ter voorbereiding op het examen. Wil je de regels echt goed leren kennen en toepassen? Begin dan op tijd met deze cursus en herhaal de stof regelmatig. Je zult hier veel plezier van hebben als scheidsrechter en ook in je eigen hockeyspel. Het examen wordt officieel door de KNHB afgenomen. Je ontvangt hiervoor een inlogcode kort voor het examen.
KNHB beleid en herexamen
Het is het beleid van de hockeybond (KNHB) dat iedereen een scheidsrechtersdiploma behaald. Mocht je het examen niet halen dan is er een herexamen. Daarna komt er een nieuw tweede opleidingstraject waar je voor opgeroepen wordt als je nog geen diploma hebt behaald. Het eerste traject is kosteloos, vanaf het tweede traject worden de examenkosten in rekening gebracht, € 7,50 per examen. Vanaf 16 jaar ben je verplicht om een scheidsrechtersdiploma te hebben, ook omdat de regelkennis belangrijk is om veilig aan wedstrijden deel te nemen.
*CS+ opleiding, wat is dat?
Deze opleiding is opgesteld door de KNHB en wordt uitgevoerd door de hockeyclub. Heb je je scheidsrechtersdiploma behaald én en vind je fluiten leuk? Dan kun je CS+-scheidsrechter worden. Een CS+ coach van de club leert je dan nog beter fluiten. Heb je je CS+-diploma behaald, dan kun je ook clubwedstrijden op hoger niveau gaan fluiten. En ook kom je dan in aanmerking voor een opleiding als bondscheidsrechters; bondscheidsrechters fluiten de wedstrijden op hoger niveau op andere clubs in de regio.
Test je kennis als scheidsrechter - online quiz
Kunnen we je helpen bij het fluiten Of op een andere manier? Laat het ons dan weten. We willen goede scheidsrechters opleiden en geven daar graag zo goed mogelijk de begeleiding voor: samen maken we de wedstrijden nog leuker.
Groeten,
Arbitragecommissie,
Margot en Jodi [email protected]
